Neuro Linguistisch Programmeren

NLP

In coaching en het dagelijks leven maak ik veel “gebruik” van NLP. NLP is de afkorting voor Neuro Linguistisch Programmeren. De oorsprong van NLP ligt in begin jaren ’70 van de vorige eeuw. Richard Bandler en John Grinder onderzochten de verschillende processen van communicatie en verandering bekeken vanuit diverse invalshoeken. Door vele deskundigen in hun vakgebied te bestuderen hebben ze zoveel mogelijk uitgefilterd wat deze deskundigen nu precies doen wat hun aanpak zo goed, krachtig en effectief maakt. Deze resultaten hebben ze vervolgens geïntegreerd in goed uitvoerbare technieken.

Bij NLP draait het niet om het herbeleven van een emotie, gebeurtenis of trauma. Er wordt niet gekeken naar wat je niet (meer) wilt of wat je belemmerd. Er wordt gekeken naar wat je WEL wilt en hoe je dat kunt realiseren! Er wordt gekeken naar en gedacht vanuit de oplossing.

Neuro = Neurologisch: Alles wat we hebben meegemaakt wordt opgeslagen in ons geheugen, ons zenuwstelsel. Herinneringen aan die gedragingen, ervaringen en gevoelens die ons al dan niet geholpen hebben bepalen in het heden hoe we handelen, denken en doen.
Linguistisch = Taalkundig: Communicatie door middel van het gesproken woord, en nog belangrijker en omvattender, ons lichaam, de houding, toonhoogte, gebaren, gezichtsuitdrukking.
Programmeren = Het leren terwijl we communiceren. We leren van anderen of anderen van ons. Ook het aan- of afleren van bepaald gedrag valt hier onder.

Anders omschreven: Inzicht krijgen in en grip krijgen op  WAT je doet, HOE je iets doet, WAAR je iets doet, WANNEER doe je het, tegen WIE doe je het, etc. Inzicht in jouw eigen gedrag en dat van de ander. In de manier waarop je communiceert en hoe het aanpassen van jouw manier van communiceren verandering teweeg kan brengen, voor jou en je omgeving.

Gedragingen en gewoonten:

Gedrag en gedachten hebben zich door de tijd heen een weg in je hersenen gebaand. Vergelijk het met een grasveld waar, over steeds hetzelfde strookje, door iedereen gewandeld wordt. Na verloop van tijd groeit er geen gras meer op het strookje en heeft zich een duidelijk herkenbaar pad gevormd. Zo werkt het in onze hersenen ook: langzaam maar zeker heeft zich voor iedere afzonderlijke situatie een gedraging een makkelijk begaanbaar pad gecreëerd. Als je die gedraging wenst te veranderen, of het is raadzaam dat te doen, dan zul je een nieuw pad moeten maken.

Communicatie:

Onze gesproken woorden dragen maar een zeer klein deel van de totale boodschap over, slechts een kleine 10%. De overige 90% van onze communicatie brengen we over door onze tonaliteit en lichaamshouding. Als je hiervan bewust raakt en mee aan het werk gaat zul je merken dat bijvoorbeeld conflictsituaties, escalatie in gesprekken of misverstanden in veel situaties omgedraaid of zelfs voorkomen kunnen worden.

De boodschap van communicatie ligt in de reactie die je krijgt.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

03.05 | 12:40

Beste Karin,

Graag zou ik een fotoreading willen laten doen van vriend Hendrik. Ik hoor dan van u hoe ik de foto op kan sturen.

Met vriendelijke groet,
Ratna

...
06.03 | 14:10

Hallo, sorry voor de late reactie, de mail was niet doorgestuurd naar mijn postvak.je mag de foto sturen karmacounseling@gmail.com ik leg je dan uit hoe ik werk

...
26.02 | 16:22

Hallo, ik zou graag de foto van mijn overleden vriend laten lezen. Kan dit op afstand, en zo ja, wanneer past dit voor u?
beste dank & vriendelijke groeten.

...
20.10 | 13:17

Hallo Sylvia, zou jij mij willen bellen?

mijn nummer is:0641453703 dit is gemakkelijker om een afspraak te maken.
groetjes,
Karin Smith
Energetische werker

...
Je vindt deze pagina leuk